Bästa eSIM-abonnemang för smartklockor

En smartklocka är faktiskt inte speciellt smart om den inte har tillgång till internet. Den inbyggda “intelligensen” är i allra högsta grad beroende av att klockan kan kommunicera med omvärlden. Klockan kan så klart använda sig av internet från din telefon via bluetooth, men med eSIM får klockan en egen anslutning till mobilnätet/internet.

Smarta klockor eller Smart Watches har blivit otroligt populära i takt med att de har blivit bättre och bättre. Det stora genombrottet kom när Apple lanserade sin Apple Watch och idag finns det väldigt många modeller på marknaden. Klockorna är smidiga att bära med sig och hjälper dig att hålla koll på både din hälsa (motion, sömn, m.m), ditt vardagsliv (kalender, påminnelser, o.s.v.) och mycket mer.

Operatörer med eSIM för smartklockor

Mobilabonnemang från Hallon

1. Hallon

10-150 GB surf
med fria samtal/sms
från 49 kr/månad

Antal poäng: 95/100

Visa erbjudande

Mobilabonnemang från Fello

2. Fello

6-48 GB surf
med fria samtal/sms
från 52,5 kr/månad

Antal poäng: 87/100

Visa erbjudande

Mobilabonnemang från Comviq

3. Comviq

3-100 GB surf
med fria samtal/sms
från 105 kr/månad

Antal poäng: 85/100

Visa erbjudande

Mobilabonnemang från Tre

4. Tre

5 GB till fri surf
med fria samtal/sms
från 199 kr/månad

Antal poäng: 82/100

Visa erbjudande

Mobilabonnemang från Telenor

5. Telenor

5 GB till fri surf
med fria samtal/sms
från 269 kr/månad

Antal poäng: 80/100

Visa erbjudande

Mobilabonnemang från Halebop

6. Halebop

3-100 GB surf
med fria samtal/sms
från 149 kr/månad

Antal poäng: 77/100

Visa erbjudande

Mobilabonnemang från Tele2

7. Tele2

5 GB till fri surf
med fria samtal/sms
från 250 kr/månad

Antal poäng: 75/100

Visa erbjudande

Mobilabonnemang från Telia

8. Telia

5 GB till fri surf
med fria samtal/sms
från 269 kr/månad

Antal poäng: 70/100

Visa erbjudande

Listan uppdaterades senast i oktober 2024. Poängen är satta efter populäritet, priser och kundnöjdhet.

Varför ska jag ha en klocka med eSim?

Klockor som kan kommunicera med din telefon med hjälp av Bluetooth-teknik har funnits väldigt länge. Det gör att du kan svara i telefon, få notiser, m.m. - om du har din telefon med dig.

Med eSim direkt i klockan så blir den som egen “enhet”. Du kan alltså bland annat ringa, skicka SMS och lyssna på musik utan att du har med dig din telefon. Detta är väldigt praktiskt till exempel när du är ute och motionerar eller ligger på stranden. Just möjligheten att lyssna på streamad musik utan att behöva ha med sig telefonen är något som uppskattas av väldigt många och är en av de största anledningarna till att man överhuvudtaget skaffar sig en klocka med möjlighet till eSIM.

Hur funkar eSim till en smartklocka?

Esim till en klocka är en tilläggstjänst som du beställer till ditt vanliga mobilabonnemang. Du betalar då en extra avgift varje månad och så fort du aktiverat ditt eSim i klockan så börjar den att leva sitt eget liv - oberoende av din telefon.

Om du har en Apple Watch så aktiverar du eSIM genom appen “Apple Watch” i din telefon. Tryck på “Mobilnät” som du hittar under menyvalet “Min klocka”. Om du har en Galaxy Watch från Samsung så aktiverar du ditt eSim i appen “Galaxy Wearable”.

Praktiska tips om eSim

Det är inte alla operatörer som har stöd för eSIM ännu. Därför är det viktigt att du på förhand kollar upp hur det ser ut hos din operatör, gärna redan innan du skaffar din klocka. Vill du använda din klocka med eSIM så kanske du måste byta till en annan operatör.

Använder du dig av någon av de fyra stora operatörerna? Ja, då är det inga problem. Samtliga har stöd för eSim i sina abonnemang. När det kommer till lågprisoperatörerna så är det inte riktigt lika vanligt med eSIM-stöd, även om vissa numera har det.

Din operatör måste, förutom att de erbjuder eSIM, även ha stöd för just din smarta klocka. Om du en klocka från någon av de stora tillverkarna (läs Apple eller Samsung) så kommer det att funka, men om du har valt en klocka av något lite mer udda märke så kan det vara bra att dubbelkolla med din operatör.

Bästa eSIM-abonnemang för smartklockor

Vilket abonnemang med eSim för klockor är bäst?

För det första så måste vi konstatera att alla operatörer inte kan erbjuda eSIM. Främst är det de så kallade lågprisoperatörerna som idag saknar stöd för detta, även om det finns undantag. Detta gör att utbudet blir lite smalare än om du bara är ute efter ett “vanligt” abonnemang.

Om priset är viktigt för dig så går det att hitta ett abonnemang med stöd för eSIM för omkring 100 kronor i månaden. Som vanligt så är priset starkt sammankopplat med hur mycket surf som ingår så om du har behov av en större datamängd så får du så klart vara beredd på att betala lite mer.

För att hitta det bästa abonnemanget med stöd för eSIM för just dig så måste du väga samman en mängd olika faktorer. Punkt 1 och 2 i listan nedan är måste-krav, medan punkt 3 och 4 är en subjektiv bedömning som du själv måste göra.

  1. Stöd för eSIM

    Detta är ju det absolut viktigaste. Din klocka måste ha stöd för eSIM, din operatör måste ha stöd för eSIM och även för just din klockmodell. Kolla detta först!
  2. Täckningen

    Du måste kolla upp så att det finns bra mobiltäckning på de platser där du vill kunna använda din klocka. Det är en av grundförutsättningarna.
  3. Priset

    För många är priset en mycket viktigt faktor. Tänk dock på att inte låta priset blir det enda som avgör, utan se det som en del i helhetsbedömningen.
  4. Surfmängden

    Du måste ha ett abonnemang där datamängden som ingår är tillräckligt stor för att täcka dina behov, gärna med lite marginal.

Vanliga frågor om eSIM-abonnemang för smartklockor

Kan jag ringa från min klocka med eSim?

Ja, det kan du göra, under förutsättning att du har aktiverat ditt eSIM. Då kan du både ringa och svara i telefon, lyssna på musik, m.m. utan att du behöver ha din telefon i närheten.

Vad är det för skillnad på ett eSIM och ett vanligt SIM-kort

Ett eSIM är inte ett fysiskt kort som du kan ta ur och sätta i. Det är ett elektroniskt SIM-kort som redan sitter i klockan och som du själv kan aktivera i telefonens inställningar. “E” i e-SIM betyder embedded, vilket är engelska för inbyggt.

Varför erbjuder inte min operatör eSIM?

Det är svårt att svara på. I vissa fall kan det handla om att de inte har de tekniska förutsättningar som krävs och i vissa fall bedömer de att efterfrågan fortfarande inte är tillräckligt stor. Det kan också vara så att lågprisoperatörerna stoppas av sina ägare att erbjuda denna tjänst då de vill hålla det exklusivt för sina “premium brands”.

Vilka operatörer erbjuder eSIM idag?

I skrivande stund så är de det “The Big Four” (Telia, Tele2, Telenor och 3), Telness samt lågprisoperatörerna Comviq och Halebop som erbjuder abonnemang med eSim till sina kunder. Vi förväntar oss att fler och fler kommer att anamma tekniken framöver och tids nog kommer detta att finnas hos samtliga aktörer.